Wanneer de welgestelde Romeinen bezoek kregen in hun villa, werd een werklust ten toon gespreid die haar weerga nauwelijks kende. Al de slaven in het huishouden werden aan het werk gezet om de gasten een goede indruk te geven. Hard gewerkt werd er zeker, maar of het naar onze maatstaf ook proper zou worden bevonden, is nog maar zeer de vraag.

Tegenwoordig zijn er meer kantoren, openbare instellingen en horecagelegenheden dan in de Romeinse tijd, maar schoonmaak is nog steeds van primair belang. Een leuk weetje is dat de paleizen en villa’s al wel over beglazing beschikten. Waarschijnlijk was er in het oude Rome al sprake van specialistische reiniging, zoals in onze tijd.

Goede hygiëne vraagt om vakkundigheid

Gelukkig zijn er in onze huidige maatschappij geen slaven meer. Het schoonmaakwerk wordt in onze tijd door gespecialiseerde vakmensen gedaan. Een kantoorruimte, overheids- of zorginstelling of horecagelegenheid zijn plekken waar mensen bijna dagelijks bijeenkomen of zelfs wonen. Naast het maken van een goede indruk op de gasten is het van levensbelang dat de hygiëne op orde is. Dit vraagt om het vakwerk, zeker als je in ogenschouw neemt dat tegenwoordig de duurzaamheid veel belangrijker is dan in vroeger tijden. Veel schoonmaakbedrijven maken op een verantwoorde wijze schoon en maken gebruik van biologisch afbreekbare middelen.

Om te beginnen is er de buitenkant van een gebouw. Vanwege de hoogte van de meeste gebouwen is vaak professionele glasbewassing en in iets mindere mate gevelreiniging gewenst. Een professionele glazenwasser heeft een opleiding op MBO niveau en moet kunnen omgaan met ladders, hoogwerkers en gevelliften. Daarnaast is er de kennis van de diverse reinigingstechnieken noodzakelijk.

Interieurverzorging

Iets minder spectaculair, maar desalniettemin even dringend is de verzorging van het interieur van een gebouw. Zo is daar de dagelijkse schoonmaak, waarbij afvalbakken geleegd moeten worden, bureaus gereinigd, gestofzuigd en het sanitair gereinigd moet worden. Hierbij geldt natuurlijk dat ieder gebouw weer anders is en dus om een andere aanpak vraagt. Een kantoor is immers geen zorginstelling.

De vloerreiniging is ook iets waarbij maatwerk is vereist. Tegenwoordig kennen we de I-Wax methode, die ervoor zorgt dat de vloer duurzaam bijgehouden en schoongemaakt wordt. Er zijn speciale machines die grote oppervlaktes kunnen reinigen en is er de dieptereiniging van tapijten middels een sproeisysteem met hoge druk.

Een andere tak van sport is de industriële reiniging. Hierbij moeten ook machines en productiehallen gereinigd worden waarbij de schoonmakers soms met gevaarlijke stoffen worden geconfronteerd. Een nieuwe methode die in zwang raakt is de laser cleaning, waarbij laserstralen het aanwezige vuil, corrosie of ieder ander hinderlijk materiaal snel en efficiënt verwijderen.

#

Comments are closed