Koffie wordt dagelijks door veel mensen gedronken. Sommige volwassenen drinken gemiddeld wel 6 kopjes koffie per dag. Koffie staat in de Schijf van Vijf. Hierbij wordt er gekeken naar hoe goed de koffie gefilterd is. Koffie die goed gefilterd is bevat minder cafestol en is gezonder. De gezondste koffie is de koffie die gemaakt is met een papieren filter, dit komt omdat hier het minste cafestol in zit. Je kan ervoor kiezen om koffie zwart te drinken, ook kiezen veel mensen ervoor om melk of suiker toe te voegen aan de koffie. Dit maakt de koffie natuurlijk wel iets ongezonder. 

Wat is koffie nou eigenlijk?

Zoals veel mensen weten wordt koffie gemaakt van koffiebonen. Voordat deze bonen klaar zijn om gebruikt te worden gaat er een proces aan vooraf. Zo worden de bonen eerst geroosterd en gemalen. De koffiebonen komen af van een plant, aan deze plant groeien bessen en in deze bessen zijn de koffiebonen te vinden. De kwaliteit en de soort bonen hebben invloed op de smaak van de koffie. Daarnaast heeft de manier van zetten ook invloed.

Hoeveel cafeïne zit er in een kopje koffie?

In koffie is cafeïne te vinden. Het wordt daarom aan kinderen aangeraden om geen koffie te drinken en voor jongeren om koffie met mate te drinken. Wil je geen cafeïne binnenkrijgen en toch koffie drinken? Dan zijn er tegenwoordig veel alternatieve koffies te vinden waarin geen cafeïne is verwerkt. De hoeveelheid cafeïne die te vinden is in een kopje koffie is afhankelijk van de soort bonen die is gebruikt om de koffie te maken. In een bepaalde koffieboon soort is 2 keer zoveel cafeïne te vinden als in een andere koffiebonen soort.  

Koffie maken met een koffiemachine

Daarnaast zijn er veel andere dingen die invloed kunnen hebben op de hoeveelheid cafeïne en de smaak van de koffie. Zo heeft de manier van zetten ook invloed op hoe sterk de koffie is. Zo kan koffie bijvoorbeeld gezet worden met een Koffiemachine bonen. Met een koffiemachine kun je tegenwoordig veel meer dan alleen zwarte koffie zetten. Zo kiezen veel mensen ervoor om koffie te maken met melk, dit kan bijvoorbeeld een latte machiato zijn of een cappuccino. Dit is eigenlijk gewoon normale koffie samen met opgeklopte melk. Deze melk zorgt voor een lekkere schuimlaag op de koffie, ook wordt de smaak van de koffie wat minder sterk wanneer deze wordt gemengd met melk. 

Veel mensen drinken koffie omdat het lekker is. Daarnaast heeft koffie nog andere voordelen als het gaat om je gezondheid. Zo kan het drinken van koffie de kans op hartziekten verminderen. Ook kan de kans op een beroerte worden verkleint. 

#

Comments are closed