Picanha is een populair Braziliaans rundvleesgerecht dat bekend staat om zijn sappigheid en smaak. Als je hiervoor gaat kies je voor hoogwaardig vlees. Dit vlees is afkomstig van het staartstuk van het rund, dus zorg ervoor dat je een vers stuk vlees van goede kwaliteit krijgt. Zoek naar een goed gemarmerd stuk met een dikke vetlaag erop. Dat zorgt ervoor dat het vlees mals en sappig blijft na het bereiden. In Brazilië zie je dit vlees bij vrijwel elk feest op de kaart staan en dat is niet voor niks. In dit artikel vertellen we alles over de perfecte bereiding zodat het serveren van dit gerecht een feest wordt voor iedereen die je hiermee verrast. Lees snel verder voor meer inspiratie.

Voorbereiden van het vlees

Laat de Picanha eerst op temperatuur komen. Haal het vlees ongeveer 30 minuten voordat je het gaat bereiden uit de koelkast en laat het langzaam tot rust komen. Hierdoor zal het vlees gelijkmatiger garen. Snijd daarna het vetkapsel kruislings in. Dat doe je door met een scherp mes een ruitpatroon in de dikke vetlaag van het vlees te snijden. Dit helpt bij het smelten van het vet tijdens het grillen en geeft het vlees extra smaak. Zorg dat je in de vetlaag blijft en niet te diep in het vlees snijdt. Dat zorgt voor een te snelle garing en dat wil je juist voorkomen. 

Kruiden van de Picanha

Marineer of kruid het vlees naar smaak. Picanha heeft van zichzelf al veel smaak, maar je kunt ervoor kiezen om het vlees te marineren of te kruiden met je favoriete smaakmakers. Populaire marinades bevatten vaak knoflook, olijfolie, citroensap en kruiden zoals rozemarijn of tijm. Ook is het heerlijk om het vlees in te wrijven met een heerlijke kruidenkorst. Dat doe je door je kruidenmengsel aan te vullen met panko of paneermeel. Daarmee maak je de korst heerlijk krokant en geef je een extra touch aan het vlees zonder dat je de unieke smaak van het vlees in de weg zit.

Bereiden van het vlees

Grillen op hoog vuur is waar dit vlees blij van wordt. Picanha wordt traditioneel gegrild boven directe hitte op een houtskoolgrill. Verhit de grill voor op hoog vuur en leg het vlees met de vetlaag naar boven op het rooster. Gril het vlees ongeveer 5-6 minuten aan elke kant voor een medium-rare resultaat, maar pas de tijd aan naar jouw gewenste bereidingswijze. Laat vervolgens het vlees even rusten. Nadat je het stuk vlees van de grill hebt gehaald, laat je het vlees ongeveer 10 minuten rusten onder aluminiumfolie die je er losjes omheen legt. Hierdoor kan het vlees zich ontspannen en blijft het sappiger wanneer je het aansnijdt. De smaak blijft vol en romig door het vet dat door het vlees gesmolten is.

Serveren van de Picanha

Nu is het tijd om het vlees te serveren. Snijd altijd tegen de draad in. Snijd de Picanha in dunne plakjes tegen de draad in voor de beste textuur en malsheid. Serveer het gerecht met bijgerechten. Dit vlees wordt vaak geserveerd met traditionele bijgerechten zoals rijst, bonen, gegrilde groenten, chimichurri-saus en farofa ofwel geroosterd cassavemeel. Nu rest je nog maar één ding en dat is genieten van je heerlijke maaltijd!

Benieuwd naar andere mogelijkheden? Bekijk dan eens ossenhaas.

 

#

Comments are closed