Voor velen kan de dag niet beginnen zonder eerst een bakje koffie te drinken. Maar voor een lekkere cappuccino of latte macchiato zullen we toch echt de deur uit moeten. Regelmatig krijgen wij van baristaworden.nl de vraag waarom koffie thuis anders smaakt dan in de horeca. In dit artikel geven we antwoord op de vraag en leggen we uit hoe je een goede thuisbarista kunt worden.

Het begint allemaal met de zetmethode

De meeste koffiedrinkers maken gebruik van een volautomatische koffiemachine, waarbij alles automatische gebeurd. Zo zijn Siemens koffiemachines en Jura koffiemachines populaire merken. Bij een volautomaat speelt gemak een grote rol. Niet iedereen heeft tenslotte zin om veel tijd kwijt te zijn aan het zetten van een kop koffie. Met een volautomaat zet je een prima kop koffie, maar het zal nooit hetzelfde zijn als in de horeca.

Wat is de juiste zetmethode?

Voor de juiste zetmethode raden we een pistonmachine aan. Bij een piston espressomachine doe je alle handelingen zelf. Een goede pistonmachine koop je vanaf 300 euro. Voor het beste resultaat zal je er een losse bonenmaler bij moeten kopen. 

Bij een pistonmachine dien je de koffiebonen zelf te malen, stamp je de gemalen koffie aan met een tamper en draai je de filterhouder in de machine. Wil je een cappuccino zetten dan schuim je het melk handmatig op met het klassieke stoompijpje. Je gaat dus aan de slag als een echte barista. 

De juiste koffiebonen kiezen

Het aanbod van koffiebonen is de laatste jaren flink toegenomen. Dit maakt het lastig om een keuze te maken. Wil je thuis lekkere koffie zetten dan raden we aan om koffiebonen te kopen en deze vlak voor de bereiding te malen. Zo blijven de bonen lekker vers.

Voor de lekkerste espresso resultaten raden we aan een melange te kopen. Dit is een combinatie van arabica en robusta koffiebonen. De arabica zorgt voor zoetige en fruitige smaken en de robusta zorgt voor een cremalaag.

Branddatum

Voor het kopen van verse koffie let je op de branddatum. Dit is gelijk de reden dat wij het afraden om koffiebonen in de supermarkt te kopen. Vaak hebben deze koffies voor een langere tijd in magazijnen gelegen wat de versheid niet ten goede komt. Koffie is tot 2 maanden na het branden vers. Groene koffiebonen daarentegen blijven jaren goed. 

Conclusies

Kortom, wil je thuis net zo goede koffie zetten als in de horeca dan kost dat wat moeite. Eveneens zal je bereidt moeten zijn om te investeren in goede apparatuur. Zo heb je een goede pistonmachine nodig en een koffiemolen, dus je bent minimaal 500 tot 600 euro kwijt. Het voordeel van een pistonmachine is dat deze langer meegaan dan volautomatische koffiemachines, omdat de bouw ervan veel simpeler is. Een volautomaat heeft namelijk veel onderdelen nodig om alle processen automatisch te laten verlopen. Hoe meer onderdelen, hoe groter de kans dat iets kapot gaat.

Wil je nu meer leren over koffie en zit je eraan te denken om jezelf te ontwikkelen als een goede thuisbarista? Houd dan onze website in de gaten. Onze site staat vol met handige tips waar je wat aan kunt hebben.

#

Comments are closed