Er zijn ontzettend veel soorten wijn. Voor iedereen wat wils, eigenlijk. Zo heb je rosé, witte wijn en rode wijn. Verschillende soorten hebben verschillende smaken en ook zit er verschil in hoe lang je zo’n wijn moet laten rijpen en hoe lang hij houdbaar is. Je kunt wijn het beste laten rijpen in een klimaatkast wijn van Smaak van de Wereld of in een wijnkelder. Je moet er echter wel voor zorgen dat de kwaliteit van de wijn niet achteruit gaat. Maar hoe doe je dat? In deze blog kun je meer lezen over wijn rijpen en het bewaren van wijn.

Hoe bewaar ik wijn?

Zuurstof is een van de belangrijkste aspecten van wijnrijping. Doordat zuurstof reageert met de alcohol in de wijn, krijgt het die heerlijke volle smaak. Wijnrijpen is echter wel een proces dat langzaam moet verlopen, want de kwaliteit gaat snel achteruit als de wijn in een te warme kamer is of te snel en te lang aan zuurstof is blootgesteld. Om de kurk van de fles niet te laten uitdrogen, kun je wijn het beste liggend bewaren. Bewaar de flessen ook in een koele ruimte waar de temperatuur constant is. De ideale temperatuur ligt tussen de 10 en 13 graden Celcius. Bij hogere of lagere temperaturen zal de wijn namelijk niet optimaal ontwikkelen.

Omgevingsfactoren die wijn kunnen beïnvloeden

Behalve temperatuur zijn er nog andere factoren die ervoor kunnen zorgen dat je wijn niet goed bewaard blijft. Als je je wijn in een wijnkast hebt, zorg er dan voor dat de ruimte geventileerd is, maar niet op de tocht staat. Door tocht komt er namelijk te veel zuurstof bij de wijn. Bewaar de wijn verder in een rustige ruimte waar geen lawaai is. Lawaai zorgt voor trillingen en wijnen, vooral oudere wijnen, zijn erg gevoelig hiervoor. Door trillingen kunnen wijnen minder goed rijpen. Het chemische proces die ontstaat bij rijping komt het beste tot zijn recht in een rustige ruimte.

#

Comments are closed